tiistai 20. elokuuta 2013

26.2-6.3.2011 Kiina: Jet Lagia Nanjingissa eli osa 2




Noin 14 tunnin unien jälkeen keskipäivä valkeni saasteisen ja kostean sumuisessa Nanjingissa. Isäntien ollessa opiskelemassa kiinan kieltä itsellä jäi runsaasti aikaa hitaaseen herätykseen ennen ensimmäisiä kunnollisia näkymiä vierailun päänäyttämöön. Heidän saavuttuaan suuntasimme sitten kulkumme kaupungille, tosin ensimmäisen päivän osalta nähtävyydet saivat jäädä (kiinni maanantaisin tai kello neljän aikaan jo sulkeutumassa). Sen sijaan toinen iltapäivä Kiinassa vietettiin kiertäen kauppoja, joista päädyin ostamaan hieman epätavallisena reissuostoksena ulkoisen kovalevyn (säästö noin 20e eli kauheasti). Ostaessa tuli hyvin esiin Kiinan maan hieman erilainen taloudellinen malli, jossa näkyy hieman erilainen väestöllinen jakauma kuin Suomen maassa: jokaisessa kaupassa tuntui olevan noin 4 henkilöä per neliömetri töissä. Tosin tätä mielikuvaa korosti myös heidän palvelualttius: tässä maassa ei tarvinnut odottaa palvelua, myyjillä tuntui olevan käynnissä ainainen kilpajuoksu päästäkseen palvelemaan (ilmeisesti jonkinlainen työtehokkuuden tarkkailu järjestelmä). Toisaalta palvelu oli myös ystävällistä: kun ostin kovon, minulta kyseltiin muun muassa haluanko, että he jakavat sen minulle osiin valmiiksi ja antoivat käyntikorttinsa johon voi soittaa, jos mitään kysymyksiä on (aika kalliita puheluja valitettavasti Suomesta). Hämmennystä aiheutti myös käytäntö, että myyntipisteissä ei maksettu vaan saatiin kuitti, jonka kanssa käytiin maksamassa keskuskassalla, palattiin saadun kuitin kanssa myyntipisteeseen ja sitten vasta saatiin tuote...


Toisena päivänä emäntäni ja isäntäni ystävällisesti lintsasivat koulustaan, opastaakseen minua Nanjingissa. Pienen suunnittelun jälkeen suuntasimme metrolla paikalliselle muurille:
Nanjinghan oli ollut aikanaan tärkeä kaupunki: Ming-dynastia oli pitänyt sitä ensimmäisenä pääkaupunkinaan noin 1300 jKr. ennen siirtymistään Pekingiin pystyäkseen paremmin vastaamaan Mongolien uhkaan. Sen ympärille oli tänä aikana sitten rakennettu tämmöttiin muuri, joka vieläkin ympäröi kaupungin keskusta aluetta. Ilmeisesti kyseessä oli harvoja säilyneitä kaupungin muureja Kiinassa, joten olihan sen luona käytävä (mielenkiintoisena myöhemmin paljastuneena tietona, Kiinan muurikin oli, joskus ollut sarja kaupunkien muureja, jotka oli yhdistetty yhdeksi isoksi, siis se eka osa sitä).
Näkymää muurilta kohti keskustaa:
Nyt muuri tosiaan tuntui (ainakin siinä osassa, jossa kävimme) toimivan rajana vauraamman ja urbaanimman Nanjingin ja hieman köyhempien alueiden läpi, joista osan ohi kävelimme metripysäkiltä tullessamme.
Tietenkin tuo tehtävä on yhtälailla symbolinen kuin näiden veikkojen.
Tämän symboliikka on sitten ihan oma tulkinnankenttänsä. Siis muurin päällä oli myöhemmin menevää vuotta Nanjingissa järjestettävien nuorten olympialaisten valmiiksi tehtyjä koristeita/mainoksia. En tiedä oliko tämän suunnittelija pahemmin kiinnittänyt huomiota syntyneeseen kokonaisuuteen vai elääkö tässä vain kulttuurinen ero.... Kiinassahan ei virallisesti ilmeisesti edes ole homoseksuaalisuutta...
Muurin oli keisarille rakennuttanut eräs rikas liikemies, jonka varallisuuden takana oli sammakolta (kuvassa) saatu sammonkaltainen esine, joka monisti siihen asetetut jalometallit. Valitettavasti tämä (Widow's Kruse enkuksi) teki kaverista hieman liiankin vaikutusvaltaisen ja ilmeisesti keisari antoi hänet haudattavan elävältä... Ei pitäisi kuunnella punasilmäisiä härkäsammakoita...
Japanilaisilla ei ole etuoikeutta hämmentävään enkun käyttöön...
Tätähän sitä tultiin kiinaan katsomaan... Muurin jälkeen suuntasimme kulkumme läheiselle kauppa-alueelle jonka keskeltä löytyi Fuan Mian:in temppeli, jossa kävin oppaideni harhaillessa ulkopuolella tutkiskelemassa.

Temppelihän oli omistettu yhdelle Kiina suurista miehistä Confuciukselle (hitto miten se kirjoitettiin suomeksi), jonka suuruutta korostettiin muun muassa esittämällä hänet isossa muodossa:
Tuo oli luonnossa noin 7m korkea ja 2m leveä.
Sisältä temppelistä löytyi myös kaunista taidetta, joka kertoi (ai niin) Kongfutsen seikkailuista ja stelejä (eräänlaisia muinaisia ilmoitustauluja), joissa oli hänen julistuksiaan. Myös, koska Kiinalaisella kulttuurilla ei tosiaan tuntunut olevan mitään ongelmaa vanhan ja uuden yhdistämisen kanssa, tällaisia:
Olihan nyt sentään Jäniksen vuosi...
Näkymää yli kauppa-alueen ali kulkevan Yangtsen.

Illalla alkoikin sitten ilman turhia lepoja matkan seuraava etappi: lähdin yöjunalla kohti Pekingia, oppaideni jäädessä opiskelemaan.
Tässä hieman kuvaa kiinalaisesta kalliimman luokan yöjunahytistä (mallia Soft Sleeper). Jos olisi osannut Kiinaa, tuosta näytöstä olisi voinut katsoa elokuvia kuudelta kanavalta läpi yön (mm Up, Chaplinia (jota paikalliset tuntuivat rakastavan, tuli aikalailla joka tuutista), Infernal Affairs etc etc). Punkat olivat todella mukavia, lukuvalot hyviä, kuumaa vettä nuudeleihin tai teehen tarjolla yms. ja vain noin 50e ilman alennuksia 8h matka. Ihan jees, sääli, etten saanut nukuttua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti